Cop d'estat sanitari a Girona? Cal recuperar el carrer!!


Amb aquest titular encapçalava el director del Cafe & Llet, Albano Dante un punyent article sobre el desmantellament de la Sanitat Pública a Girona i, mes en concret, a la comarca de La Selva. En el mateix sentit s'expressava, el nostre company Maxi Rica, en la seva estrenada corresponsalia a l'Agència Catalana Alternativa de Notícies, SIRIUS, en l'article "Protestes contra la retallades sanitàries a l'Hospital de la Selva". Ambdós exposaven una situació que carrega directament contra l'economia de les classes populars cada dia més debilitades per la crisi, que veuen en perill un dels eixos bàsics de les conquestes socials de les darreres dècades: una sanitat pública i gratuïta.

Com sempre, la majoria dels mitjans de comunicació, minimitzen l'impacte social de aquestes mesures i, si no fos perquè treballadors i usuaris del sistema sanitari s'han posat en moviment, la retallada sanitària quedaria amagada entre el paquet de mesures que ens volen imposar tant des del govern de l'Estat Espanyol, fins ara dirigit pel PSOE, com des del Govern de la Generalitat, comandat per CiU.

En aparença dues formacions polítiques de diferent ideologia, el primers desnortats "socialistes", mentre els segons clarament de dretes. En la pràctica apliquen les mateixes mesures, gens socials, en contra directament dels drets de les classes treballadores i populars.

Contra això, contra l'abús del poder, la gent d'a-peu només te una força: la protesta al carrer. Cal recuperar el carrer per dir a aquests tirans-governants, que la sobirania resideix en el poble i que el que no volem és perdre aquelles conquestes socials per les que s'ha lluitat tant des de la nova etapa democràtica.

Cal que la ciutadania tingui clar que ens aboquen a obligar-nos a pagar els medicaments i la assistència mèdica i hospitalària. Que la reducció dels temps d'espera en les llistes per intervencions quirúrgiques passarà a ser una llegenda urbana. Que els nostres avis i avies, els pensionistes, els malalts crònics, tindran dificultats per ser atesos als centres mèdics.

Que no tindrem servei d'urgències nocturn a Blanes -com s'ho faran les persones grans, les que tenen dificultats per a moure's, per desplaçar-se a un centre d'urgència?- caldrà doncs cridar l'ambulància? Doncs no, tampoc podrà ser, perquè el servei d'ambulàncies es redueix dràsticament, i el temps d'espera entre demanar-la i l'arribada passa de 20 a 50 minuts. 

Però a més, volem que paguem més pels medicaments i, per rematar aquest pastis de m....a, la Generalitat vol obligar als ajuntaments a apujar els impostos. Es a dir, pagarem dos cop per una mateixa medicina o per una visita mèdica: una amb els impostos, i la segona en euros que sortiran directament de la nostra butxaca.


Algú dubta encara que cal sortir al carrer? Algú s'ho pensarà dos cops abans d'anar a la manifestació de personal mèdic i sanitari i d'usuaris que sortirà el proper dissabte 13 d'agost des del Hospital Comarcal per reivindicar el dret a una assistència mèdica universal i gratuïta? Si algú no ho te clar, que em perdoni, però nomes li cal que li surtin orelles llargues per a ser un burro de cops.

Marián Anguita